BékerVáz “HI” hegesztett I vázszerkezet

A párhuzamos-, vagy változó keresztmetszetű, hegesztett I szelvényű keretfőtartós tömörgerincű csarnok vázszerkezet kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági zárt vagy akár nyitott épületek, hőszigeteletlen és hőszigetelt csarnokok minden igényt kielégítő acél vázszerkezete.

A rugalmas méretezési, tervezési, gyártási rendszerből adódóan a vázszerkezet az esetenként igényelt oszlopálláshoz, magassághoz, teherbíráshoz optimális statikai vázzal és szelvényezéssel alkalmazható.

A hegesztett I szelvények változó keresztmetszettel készülnek a statikai igényeknek megfelelően. Minden keresztmetszetben a maximálisan szükséges keresztmetszettel. Ez által az épületszerkezet súlya csökkenthető.

Alapanyag S275, S355 szilárdságú acél, a csavarok 8.8 és 10.9 szilárdságúak.

Image
Image
Image

Szerkezeti rendszer

A vázszerkezet fő teherviselő elemei a 6 vagy 9 m kiosztású, 12-50 m támaszközű, két- vagy többlábú csuklós keretek, változó keresztmetszetű hegesztett I acélból, vonóvassal vagy anélkül.

A szelemenek hidegen hajlított folytatólagos többtámaszú Z acélok. Maximálisan a szélső szelemenek túlnyúlása általában az oszlopköz egyharmada, építész terv alapján meghatározott.

A vázszerkezet hosszirányú merevségét a szelemenek közé szerelt szélrács, és az oszlopközökbe elhelyezett hosszkötések biztosítják (ha a tűzvédelmi követelmények engedik, akkor a szelemenrendszer is alkalmazható szélrácsoszlopként). A hosszkötések köracélból kialakított „andráskereszt”-ek, vagy a keretállások között kialakított merevítő keretek.

A vázrendszerrel több hajós, daruzott csarnokok is kialakíthatók.

A külső térelhatárolás hagyományos falazat, terménytárolók esetében vasbeton támfalak szerelt könnyűszerkezetes fallal kombinálva.

Könnyűszerkezetes fal esetén végfali oszlopok és falvázgerendák alkalmazása szükséges, melyek az acélvázhoz kapcsolhatók.

A tetőszerkezet ≤5°-os tetőhajlás esetén külső oldalon PVC bevonatú szendvicspanel vagy lágytető magasbordás trapézlemezzel.

5° és 15° tetőhajlás között a héjalás acél vagy alumínium, natúr és lakkozott trapézlemez, illetve bármilyen nagy táblás fedőanyag (pl. műanyag hullámlemez, cserepes lemez) és szendvicspanel lehet.

Felületvédelem

Az acél vázszerkezet elemeinek festés előtti felület előkészítése a gyártás helyén - terjedelemtől függően - az alapanyag, ill. a készgyártmány szemcse-szórásával történik. Az előkészített felület alapozófestése korszerű műhely körülmények között, gyorsan száradó egy-, vagy kétkomponensű alapozó festékkel történik. Az 1. réteg fedőfestés a gyárban készül, a 2. réteg fedőfestés a helyszínen kerül a szerkezetre.

A kötőelemek galvanikusan horganyzottak.

Terhelhetőség

A típusméretű vázszerkezetek teherbírása zárt épület esetén - önsúlyon és a hazai meteorológiai terheken felül - 25 kg/m² tetőhéjalás, szigetelés és felfüggesztés installációs teher. Ettől eltérő igény esetén egyedi statikával.

Alapozási igény

A BékerVáz „HI” váz beton vagy vasbeton alapokra építhető, az esetek túlnyomó részében bebetonozott tőcsavart alkalmazunk a merev, illetve félmerev megtámasztás elérése érdekében. Alapozás tervezéséhez az alaptestre ható erőket megadjuk.