BékerVáz “TG” tömörgerincű vázszerkezet

A párhuzamos I szelvényű, melegen hengerelt EURO szelvényekből keretfőtartós tömörgerincű csarnok vázszerkezet kereskedelmi, ipari, mezőgazdasági zárt épületek, hőszigeteletlen és hőszigetelt csarnokok minden igényt kielégítő acél vázszerkezete.

A rugalmas méretezési, tervezési, gyártási rendszerből adódóan a vázszerkezet az esetenként igényelt oszlopálláshoz, magassághoz, teherbíráshoz optimális statikai vázzal és szelvényezéssel alkalmazható.

Image
Image
Image

Szerkezeti rendszer

A vázszerkezet fő teherviselő elemei a 6 vagy 9 m kiosztású, 12-42 m támaszközű, két- vagy

többlábú csuklós keretek, vonóvassal vagy anélkül.

A vázszerkezet hosszirányú merevségét a szelemenek közé szerelt szélrács (amennyiben a tűzvédelmi követelmények megengedik, magasabb tűzvédelmi követelmények esetén zártszelvény, vagy cső nyomórudakkal kerül a merevítőrendszer kialakításra), és az oszlopközökbe elhelyezett hosszkötések biztosítják.

A szelemenek hidegen hajlított folytatólagos többtámaszú Z acélok, a 9 m főtartó távköznél alternatívaként hegesztett rácsos tartók. A szélső szelemenek túlnyúlása általában az oszlopköz egyharmada lehet az oromnál, ha építészetileg szükséges.

A vázrendszerrel több hajós, daruzott csarnokok is kialakíthatók.

A külső térelhatárolás hagyományos falazat, szerelt könnyűszerkezetes fal vagy szendvicspanel lehet. Könnyűszerkezetes fal esetén végfali oszlopok és falvázgerendák alkalmazása szükséges, melyek az acélvázhoz kapcsolhatók.

A tetőszerkezet ≤5°-os tetőhajlás esetén külső oldalon PVC bevonatú szendvicspanel vagy lágytető magasbordás trapézlemezzel. 5° és 15° tetőhajlás között a héjalás acél vagy alumínium, natúr és lakkozott trapézlemez, illetve bármilyen nagy táblás fedőanyag (pl. műanyag hullámlemez, cserepeslemez) és szendvicspanel lehet.

Alapanyag S275, S355 szilárdságú acél, a csavarok 8.8 és 10.9 szilárdságúak.

Felületvédelem

Az acél vázszerkezet elemeinek festés előtti felület előkészítése a gyártás helyén- terjedelemtől függően - az alapanyag, ill. a kész gyártmány szemcse-szórásával történik.

Az előkészített felület alapozó festése korszerű műhelyi körülmények között, gyorsan száradó egy-, vagy kétkomponensű alapozó festékkel történik. Erősebb korróziós igénybevétel esetén, továbbá ha a 9/2008 (II.22.) ÖTM rendelet szerint szükséges, a vázszerkezetet tűzi horganyzott felületvédelemmel kell ellátni.

A kötőelemek galvanikusan horganyzottak.

Terhelhetőség

A típusméretű vázszerkezetek teherbírása zárt épület esetén - önsúlyon és a hazai meteorológiai terheken felül - 25 kg/m² tetőhéjalás, szigetelés és felfüggesztett installációs teher.

Alapozási igény

A BékerVáz „TG” váz beton vagy vasbeton alapokra építhető, az esetek túlnyomó részében bebetonozott tőcsavart alkalmazunk a merev, illetve félmerev megtámasztás elérése érdekében. Alapozás tervezéséhez az alaptestre ható erőket  megadjuk.